De Scottisch Fold.

Geschiedenis

Rasbeschrijving

Karakter

Verzorging

Geschiedenis

Het eerste Scottisch Foldje werd begin jaren '60 geboren op een boerderij in Schotland.In het stro lag een wit katertje, de boerenknecht die het vond, dacht dat het een ziek poesje was omdat het er "anders" uitzag.Het poesje had naar voor gevouwen oortjes ! Hij nam het arme kleintje mee naar huis en zijn vrouw verzorgde het. Ze noemden het katje Snowball.Tot hun verbazing bleek echter dat Snowball volledig gezond was, maar dat de typische oren het gevolg waren van een genetische mutatie.

Beschrijving

De Scottisch Fold is een kortharig kattenras dat opvalt door de naar voren gevouwen oren.Dit kenmerk is ontstaan door een genetische mutatie. Deze oren en de grote ronde ogen, met een "verbaasde blik" geven de kat de typische uitdrukking die ook wel eens wordt beschreven als het uiterlijk van een uil.

Een fold kan nooit gekruist worden met een Fold, daar deze genetische combinatie de kans sterk vergroot op botafwijkingen aan staart en poten.

Het gaat dus bij gezonde Scottisch Folds steeds om een combinatie : één van de ouders is Fold, en één van de ouders is een kat met rechte oren, meestal een Brits of Amerikaanse Korthaar, omdat deze wat betreft de bouw zeer sterk op de fold lijken.

Een nestje uit de combinatie bestaat dan ook uit zowel kittens met rechte oren, als kittens met geplooide oren, alnaargelang welke genen de katjes als dominant van hun ouders doorkrijgen

Karakter

Een Scottisch Fold is net zoals een Britse korthaar, een zeer vriendelijke en goedgehumeurde kat. Ze hebben en bijzonder goed aanpassingsvermogen, en zijn ongelooflijk aanhankelijk.

Voor kinderen een uitstekende knuffel, net zoals de Brit hebben ze niet de neiging hun nagels uit te steken wanneer ze opgenomen worden.

Verzorging

De verzorging is dezelfde als bij de Britse korthaar, en in tegenstelling tot wat men zou verwachten hebben de oortjes niet meer verzorging nodig dan katten met rechte oren.


terug naar boven